Ahad, 17 Oktober 2010

Pasar Minggu Tuaran

Jeruk Bambangan

17/10/2010 - Bersiar-siar di pasar Tamu Tuaran yang merupakan Pasar Minggu terbesar jika dibandingkan dengan kawasan lain di Kota Kinabalu. Keistimewaannya disini lebih banyak makanan tradisional yang boleh didapati berbanding Pasar Tamu kat KK. Berkesempatan membeli sebotol Jeruk Bambangan yang merupakan makanan tradisiional suku kadazan dusun diSabah.


Tapai Nasi
Masa tengah roda2 window shopping disini, tertanya2 mengenai satu jenis makanan yang dibungkus dalam sejenis daun yang banyak tumbuh liar dikawasan perkampungan. Rupanya tapai nasi. Saya belajar makan tapai nasi ni semasa saya berada di Penang lebih kurang tiga tahun. Sejak itu ianya menjadi salah satu makanan kegemaran dan takkan ketinggalan membelinya dipasar2 malam di sekitar Seberang Perai Utara. Kelainannya cumalah pada jenis daun yang digunakan. Selepas tuh pergi pandai si syahbandar Tuaran yang Indah dan menyamankan.

Pantai Syahbandar - menghadapi Laut China Selatan Hari yang agak memenatkan tapi berbaloi jugak apabila bersama dengan orang2 yang kita sayangi ada bersama. Luv U all...chow