" Baik Buruk hati seseorang insan hanya Tuhan sahaja yang tahu.......so biarkan mereka dengan cara mereka...!!!"
Khamis, 14 Oktober 2010
Kenali bahan dapur kita....
Kerja di sebuah kedai trading bahan2 rempah, bebawang dan kekacang banyak mendedahkan aku pada rempah ratus dan bahan2 yang seringkali digunakan oleh masyarakat Malaysia bukan sahaja sebagai penambah rasa malah sebagai remedy keatas penyakit tertentu. Juga petua2 berkaitan rempah dan penjagaan diri.
1. Manjakani- digunakan sebagai ubat tradisi selepas ibu2 mengandung. Ada customer juga memberi informasi ianya bukan sahaja digunakan selepas bersalin tetapi boleh digunakan oleh wanita untuk penjagaan dalaman badan. Caranya dengan menumbuk manjakani dan rebus dengan air dan minum rebusannya 3x seminggu.
2. Kembang Semangkuk
3. Ingu- diguanakan oleh masyarakat india sebagai penambah perasa. Namun digunakan juga oleh masyarakat tempatan disabah untuk menghalau semangat2 yang tak baik.
4. Jintan Putih
5. Jintan Manis
6. Biji Ketumbar-Coriander
7. Buah Pala
8. Pelaga- Cardamon
9. Bunga Cengkih
10. Bunga Lawang
11. Gambir
12. Kayu Manis
13. Halba Campur
14. Tawas-Alum Rock
15. Belerang-sulphur rock
16. Jintan Hitam-Habbatus Sauda/Black seed
17. Gula Merah-Jaggery Powder
18. Gula Melaka
19. Serbuk Lada/Paprika
20. Serbuk Kunyit/Turmuric Powder
21. Serbuk Ketumbar
22. Serbuk Jintan Manis
23. Serbuk Jintan Putih
24. Buah Keras
25. Bunga Lily
26. Kurma Merah-red dates
27. Rempah Kicap
28. Rempah Sup/Sup Bunjut
29. Biji Selasih
30. Biji Sawi/Mustard seed
Kekacang
1. Kacang Kuda – Chick Peas
2. Kacang Hijau-Mung Pea
3. Kacang Dhall Kuning-Kacang hijau yang dibuang kulit
4. Kacang Dhall Australia
5. Kacang Dhall India
6. Kacang Dhall Putih
7. Kacang Putih
8. Kacang Soya
9. Kacang Tanah – Ground Nut
10. Kacang Kupas - Bleached Nut
11. Biji Lada Hitam
12. Biji Lada Putih
13. Barley
14. Kacang Merah
15. Bijan
Hamoi
1. Hamoi Merah
2. Hamoi Putih
3. Hamoi Air
Sagu
1. Sagu Halus Merah/Putih/Hijau
2. Sagu Besar Merah/Putih/Hijau
Bebawang
1. Bawang Putih – White Garlic
2. Bawang Merah – Union Rose/Shallot
3. Bawang Besar Holland/sibuyas/Big Union
4. Bawang Besar New Zealand/Big union
5. Bawang Bombay- Bangalore Union
6. Potatoes
Pencicah
1. Cencaluk – Baling dalam bahasa suluk/Bajau di Sabah
2. Budu – Baggo’ong dalam bahasa Ilocano/Visaya
3. Otak Udang
4. Sambal Rojak