Khamis, 14 Oktober 2010

Kenali bahan dapur kita....

Bawang Putih dan Bawang Merah saiz kecil-diameter only 1Comel dengan saiz yang kecil


Kerja di sebuah kedai trading bahan2 rempah, bebawang dan kekacang banyak mendedahkan aku pada rempah ratus dan bahan2 yang seringkali digunakan oleh masyarakat Malaysia bukan sahaja sebagai penambah rasa malah sebagai remedy keatas penyakit tertentu. Juga petua2 berkaitan rempah dan penjagaan diri.

1. Manjakani- digunakan sebagai ubat tradisi selepas ibu2 mengandung. Ada customer juga memberi informasi ianya bukan sahaja digunakan selepas bersalin tetapi boleh digunakan oleh wanita untuk penjagaan dalaman badan. Caranya dengan menumbuk manjakani dan rebus dengan air dan minum rebusannya 3x seminggu.

2. Kembang Semangkuk

3. Ingu- diguanakan oleh masyarakat india sebagai penambah perasa. Namun digunakan juga oleh masyarakat tempatan disabah untuk menghalau semangat2 yang tak baik.

4. Jintan Putih

5. Jintan Manis

6. Biji Ketumbar-Coriander

7. Buah Pala

8. Pelaga- Cardamon

9. Bunga Cengkih

10. Bunga Lawang

11. Gambir

12. Kayu Manis

13. Halba Campur

Halba


Gambir


Hamoi Putih

14. Tawas-Alum Rock

15. Belerang-sulphur rock

16. Jintan Hitam-Habbatus Sauda/Black seed

17. Gula Merah-Jaggery Powder

18. Gula Melaka

19. Serbuk Lada/Paprika

20. Serbuk Kunyit/Turmuric Powder

21. Serbuk Ketumbar

22. Serbuk Jintan Manis

23. Serbuk Jintan Putih

24. Buah Keras

25. Bunga Lily

26. Kurma Merah-red dates

27. Rempah Kicap

28. Rempah Sup/Sup Bunjut

29. Biji Selasih

30. Biji Sawi/Mustard seed

Kekacang
1. Kacang Kuda – Chick Peas

2. Kacang Hijau-Mung Pea

3. Kacang Dhall Kuning-Kacang hijau yang dibuang kulit

4. Kacang Dhall Australia

5. Kacang Dhall India

6. Kacang Dhall Putih

7. Kacang Putih

8. Kacang Soya

9. Kacang Tanah – Ground Nut

10. Kacang Kupas - Bleached Nut

11. Biji Lada Hitam

12. Biji Lada Putih

13. Barley

14. Kacang Merah

15. Bijan

Hamoi
1. Hamoi Merah
2. Hamoi Putih
3. Hamoi Air

Sagu
1. Sagu Halus Merah/Putih/Hijau
2. Sagu Besar Merah/Putih/Hijau

Bebawang
1. Bawang Putih – White Garlic
2. Bawang Merah – Union Rose/Shallot
3. Bawang Besar Holland/sibuyas/Big Union
4. Bawang Besar New Zealand/Big union
5. Bawang Bombay- Bangalore Union
6. Potatoes

Pencicah

1. Cencaluk – Baling dalam bahasa suluk/Bajau di Sabah
2. Budu – Baggo’ong dalam bahasa Ilocano/Visaya
3. Otak Udang
4. Sambal Rojak